Saimaannorppa

Sanastoa

hävitä loppua kokonaan, lakata olemasta

suojella pitää huolta, että jokin säilyy tai pysyy

suojelu säilyttäminen, puolustaminen

luonnonsuojelu luonnosta, kasveista ja eläimistä huolehtiminen

päästä yrittää jotakin ja onnistua;
Norpat eivät päässeet Itämereen = jäivät ”vangiksi” Saimaaseen

poikanen eläimen ”lapsi”

kalastaja ihminen, joka pyydystää vedestä kaloja

kalaverkko reikäinen pyydys, johon kalat (ja joskus myös norppa) jäävät kiinni

ilmastonmuutos sääolosuhteiden muuttuminen maapallolla

Saimaannorppa on harvinainen eläin

Itä-Suomessa Saimaalla elää harvinainen eläin, saimaannorppa. Saimaannorppa on suomalainen hyljelaji, joka voi hävitä kokonaan ilman suojelua.

Saimaannorppia ei ole missään muualla maailmassa kuin Suomessa. Laji kehittyi noin 8000 vuotta sitten. Silloin syntyi Saimaan järvi, josta norpat eivät enää päässeet Itämereen. Saimaannorpat elävät vain Saimaassa, joka on Suomen suurin järvialue.

Saimaannorppa on tummanharmaa hyljelaji. Se on yli puolet elämästään veden alla. Saimaannorppa voi olla veden alla 20 minuuttia yhdellä kertaa. Vedessä se metsästää pieniä kaloja. Saimaannorppa syö vuodessa noin 1000 kiloa kalaa. Aikuinen saimaannorppa on noin 140 senttiä pitkä ja se painaa noin 70 kiloa.

Helmikuussa saimaannorppa saa poikasia pesässä, jonka se on rakentanut lumesta. Saimaannorppa saa yleensä yhden poikasen eli kuutin. Kuutilla on pehmeä vaaleanharmaa karva. Kuutti kasvaa nopeasti, ja sen paino nousee noin kahdessa kuukaudessa viidestä kilosta kahteenkymmeneen kiloon.

Saimaannorppia on yhteensä ehkä noin 260. Luonnonsuojelijat toivovat, että saimaannorppia on tulevaisuudessa ainakin 400. Laji ei ehkä häviä kokonaan, jos saimaannorppien määrä kasvaa. Saimaannorpan poikaset lasketaan joka vuosi. Vuonna 2010 löydettiin 54 elävää kuuttia.

Saimaannorppien määrä on noussut hitaasti noin 20 (kahdenkymmenen) vuoden ajan.

Ennen saimaannorppia kuoli paljon kalaverkkoihin, joita kalastajat käyttivät Saimaalla. Nykyään kalastajien kanssa yritetään sopia, että he eivät käytä kalaverkkoja keväällä, kun poikaset ovat pieniä. Saimaannorppia kuolee silti joka vuosi, kun ne jäävät kiinni verkkoihin. Myös ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia saimaannorpalle, jos talvet lämpenevät. Saimaannorpat tarvitsevat lunta ja jäätä, että ne voivat tehdä pesän ja hoitaa poikasia.

Lähde: Selkouutisten Luontoruutu
Kuvan lähde: www.papunet.net

Tutustu saimaannorpan kuuttiin Elävän arkiston sivuilla olevien kuvien kautta: http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/
valloittava_saimaannorpan_kuutti_40084.html#media=40085

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekstinymmärtämistehtävä: Saimaannorppa

Lue ensin yllä oleva teksti saimaannorpasta ja vastaa sitten kysymyksiin.

 

Haluatko tietää enemmän saimaannorpan suojelusta? Siinä tapauksessa sinun kannattaa tutustua toiseen, vaativampaan lukutekstiin Vailla vakinaista kinosta, jonka sanastoa avataan tehtävän kautta.