Heitetäänkö läppää?

Heitetäänkö läppää?

Tässä osiossa huomio kiinnittyy suomen kielen eri kielimuotoihin. Yleiskieli on normien mukaista kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Yleiskieli ja arkinen puhekieli eroavat selvästi toisistaan. Puhekieliäkin on monenlaisia tilanteesta ja puhekumppanista riippuen. Kotona puhutaan eri tavalla kuin esimerkiksi kokouksessa. Puhutun kielen vaihteluun vaikuttavat muun muassa murteet ja puhujien ikä. Niinpä helsinkiläisnuoret puhuvat hyvin eri tavalla kuin esimerkiksi maaseudulla asuvat vanhukset. Nuorten kielessä on runsaasti sanastoa, jota vain nuoret itse hallitsevat.

Tutustumme aluksi nuoren suomalaisen kirjailijan, Aleksi Delikouraksen tekstiin. Lukutehtävänä on katkelma puhekielellä kirjoitetusta nuorten romaanista Nörtti 2. Tekstin ymmärtämistehtävänä on selvittää tekstistä henkilöiden suhteet ja muutamat puhekieliset ilmaisut.Opetellaan myös ”kääntämään” tekstiä puhekielestä yleiskieleen. Sanastotehtävässä taas etsitään yleiskielisiä käsitteitä puhekielisille sanoille. Kuuntelutehtävässä käännetään englannin sanoja suomeksi. Kieliopissa harjoitellaan passiivia.

 

Aleksi Delikouras kirjoittaa kirjoja nuorille nuorten kielellä. Aleksi on v. 1990 syntynyt suomalais-kreikkalainen poika. Hän on käynyt Kallion ilmaisutaidon lukion ja opiskellut elokuvaohjausta Aalto-yliopiston Taideteollisessa korkeakoulussa.

Ennen Nörtti-kirjoja Aleksi Delikouras teki suositun YouTube-dokumenttisarjan DragonSlayer666. Ensimmäinen Nörtti-kirja, Nörtti new Game, ilmestyi 2012. Siitä tuli menestys varsinkin nuorten poikien keskuudessa, ja se nimettiin Finlandia Junior -ehdokkaaksi. Toinen Nörtti-kirja, Nörtti 2 next level, ilmestyi 2013 ja Nörtti 3 game over  2014. Suunnitteilla on paitsi uusia Nörtti-kirjoja myös Nörtti-elokuva.

Nörtti 2 next level on kirjoitettu päiväkirjamuotoon. Se kertoo nörttipojasta, joka on kiinnostunut tietokonepeleistä ja inhoaa urheilua. Samainen poika on korviaan myöten rakastunut tyttöön, joka valitettavasti on rakastunut toiseen poikaan. Kirja kertoo myös siitä, mitä tapahtuu, kun Dragon Slayerin leirikoulu järjestetään Kreikassa, ja paljosta muusta.

(Kuva: Maila Eichhorn. Kuvassa Aleksi Delikouras Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2014.)

Osion tunnuskuva: Amanda M. Hatfield (CC)