Minustako yrittäjä?

Sanastoa

yrittäjyysoppi oppi oman firman perustamisesta ja johtamisesta

vetää (tässä) kiinnostaa

tehota tehdä vaikutus

parhaaksi (hyvä –parempi –)paras : parhaa-

Makkaratikku

makkaratikku keppi, jonka päässä paistetaan makkaraa nuotiolla tai takassa

veistää leikata teräaseella, usein puukolla

puru jauhetta tai lastuja; syntyy puusta, kun sitä sahataan tai veistetään

yrittäjä firman omistaja

ohjelma suunnitelma

liikeidea bisnesidea

lukuvuosi Suomessa kouluissa on kaksi lukukautta, syyslukukausi ja kevätlukukausi =lukuvuosi. Koulujen kesälomat kestävät tavallisesti 10 viikkoa.

yritys firma

kännykänkuori mobiilipuhelimen koneiston päällä oleva suoja

käytetty ei uusi

arki työpäivä, ei pyhäpäivä

mönkijä isopyöräinen ajoneuvo, jolla voi ajella maastossa ; pieni ”traktori”, mutta nopeampi ja kevyempi

Peräkärry

peräkärry voidaan kiinnittää auton tai mönkijän takaosaan ja kuljettaa siinä tavaroita

kippaus kaataminen

mallisuoja patentin tapainen suoja keksinnölle

liiteri vaja, jossa säilytetään esim. polttopuita

eskari (puhekiel.) esikoulu

tepsiä tehota

entinen aikaisempi, ei nykyinen

mun (puhekiel.) minun

FAKTA

oppilaitos paikka, jossa saadaan opetusta; koulu

todellinen ei-fiktiivinen, oikea

liikevaihto yrityksen koko rahaliikenne esimerkiksi vuoden aikana

Höyhen

YRITTÄJYYSOPPI VETÄÄ NYT NUORIA

Yrittäjyysohjelmassa on nyt mukana enemmän nuoria kuin ennen. Porilainen Jesse Myllykoski, 15 v, on hyvä myyjä. Hän teki erikoistarjouksen myös entiselle pääministerille.

Jesse Myllykoski, 15, valittiin parhaaksi myyjäksi nuorten kaksipäiväisessä yrittäjyystapahtumassa Lohjalla. Jesse osaa myydä tuotteitaan hyvin. Hänen firmansa makkaratikut ja puunpurut ovat parempia kuin muiden firmojen.

Yrittäjyystapahtuman järjesti Nuori yrittäjyys -yhdistys (NY). Se auttaa kouluja järjestämään yrittäjäohjelmia. Ohjelmassa nuoret kehittävät liikeidean ja perustavat oikean yrityksen lukuvuoden ajaksi. Tänä lukuvuonna osallistujia oli melkein 4000. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria nyt enemmän kuin ennen.

Finaalissa Lohjalla 62 parasta yritystä esitteli ideoidaan ja tuotteitaan. Palkintoja saivat helsinkiläiset Attitude NY, joka myy kännykänkuoria, ja Rikuco NY, joka myy käytettyjä konsolipelejä.

Osa liikeideoista toimii ehkä yrittäjyysohjelman jälkeenkin. Valtteri Vainio, 17, esitteli Lohjalla mönkijän peräkärryä, jonka hänen yrityksensä oli suunnitellut. Kärryn kippausmenetelmä sai viime viikolla virallisen mallisuojan. Vainio haluaa yrittäjäksi, sillä hän haluaa olla oman onnensa seppä. Vainio aloitti yrittäjänä jo lapsena . Hän oli vielä esikoulussa, kun hän hoiti omia kanojaan ja möi kananmunia.

Vainiolle ja Myllykoskelle yrittäminen sopii hyvin. Myllykoski sanoo, että myyjän pitää kuunnella jokaista asiakasta. Myllykosken asiakkaaksi tuli myös entinen pääministeri Matti Vanhanen. Myllykoski teki pääministerille erikoistarjouksen: makkaratikut, jotka tavallisesti maksavat 8 euroa kappale, Vanhanen saisi 5 (viidellä) eurolla kappale. ”Sanoin Matille, että olet mun idoli”, Myllykoski sanoo. Vanhanen osti neljä tikkua.

***
Mukautettu Juhani Saarisen artikkelista Yrittäjyysoppi vetää nyt nuoria 10.4.2013, Helsingin Sanomat

 

YRITTÄJYYSOPPI VETÄÄ NYT NUORIA

Yrittäjyysohjelmassa on nyt mukana enemmän nuoria kuin ennen. Porilainen Jesse Myllykoski, 15 v, on hyvä myyjä. Hänen erikoistarjouksensa tehosi myös entiseen pääministeriin.

Porilainen Jesse Myllykoski ,15, valittiin parhaaksi myyjäksi nuorten kaksipäiväisessä yrittäjyystapahtumassa Lohjalla. Jesse osaa myydä tuotteitaan hyvin. Hänen firmansa makkaratikut ovat parempia kuin muiden makkaratikut, koska ne ovat pitempiä. Samoin kala, joka on savustettu hänen omenapuusta veistetyillä puruillaan, maistuu paremmalta kuin toisten firmojen savukala.

Yrittäjyystapahtuman järjesti Nuori yrittäjyys -yhdistys (NY). Se auttaa peruskouluja, ammattikouluja ja lukioita järjestämään yrittäjäohjelmia. Ohjelmassa nuoret kehittävät liikeidean ja perustavat oikean yrityksen lukuvuoden ajaksi. Tänä vuonna ohjelmaan osallistui lähes 4000 nuorta. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria nyt enemmän kuin ennen.

”Nuoret ovat kiinnostuneita ja uteliaita”, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

Lohjalla vuoden finaalissa 62 parasta yritystä esitteli ideoidaan ja tuotteitaan. Palkintoja saivat helsinkiläiset Attitude NY, joka myy kännykänkuoria, ja Rikuco NY, joka myy käytettyjä konsolipelejä.

Osa liikeideoista on niin hyviä, että ne ehkä toimivat yrittäjyysohjelman jälkeenkin. Halikon lukion Valtteri Vainio, 17, esitteli Lohjalla mönkijän peräkärryä, jonka hänen yrityksensä oli suunnitellut. Kärryn kippausmenetelmä sai viime viikolla virallisen mallisuojan. Vainio haluaa yrittäjäksi, koska silloin saa olla oman onnensa seppä. Vainio aloitti yrittäjänä jo alle kouluikäisenä, kun hän möi kananmunia kyläläisille. ”Taisin olla eskarissa, kun minulla oli liiterin päädyssä omia kanoja”, Vainio sanoo.

Vainiolle ja Myllykoskelle yrittäminen näyttää sopivan hyvin. Myllykoski sanoo, että myyjän pitää kuunnella asiakasta ja ottaa jokainen asiakas huomioon. Keinot tepsivät myös entiseen pääministeriin Matti Vanhaseen, joka tuli Myllykosken asiakkaaksi. Myllykoski teki pääministerille erikoistarjouksen: makkaratikut, jotka tavallisesti maksavat 8 euroa kappale, Vanhanen saisi 5 (viidellä) eurolla kappale. ”Sanoin Matille, että olet mun idoli”, Myllykoski sanoo. Vanhanen osti neljä tikkua.

***
Mukautettu Juhani Saarisen artikkelista Yrittäjyysoppi vetää nyt nuoria 10.4.2013, Helsingin Sanomat

FAKTA

Joka kuudes perustaa oman yrityksen

Tekstin ymmärtäminen

Lue teksti Yrittäjyysoppi vetää nyt nuoria ja valitse oikea vaihtoehto.