Vaikuttaako kirjoitettavien aineiden määrä?

278 katselukerta(a)
Hei! Olen viime aikoina miettinyt aineita, joita kirjoitan. Mitä ja missä kirjoitusaineiden määrä vaikuttaa? Onko jatko-opiskelujen kannalta sama kirjoitanko 5 vai 7 ainetta? Vaikuttaako tulokset enemmän kuin se, monta ainetta kirjoittaa?
Kysymys lähetetty: 13. syyskuuta. 2014 Lukiosta jatko-opintoihin ( montako )

Suvi vastaa:

Moi!

 

Yleisesti ottaen voi sanoa, että yliopistoihin haettaessa otetaan usein huomioon useampia yo-kirjoitusarvosanoja kuin ammattikorkeakouluun haettaessa. Yo-pohjaisiin ammatillisiin opintoihin haettaessa yo-arvosanoja ei huomioida ollenkaan.

Ammattikorkeakouluihin haettaessa riittää hyvin se, että olet suorittanut pakolliset yo-kokeet. Sen sijaan monissa yliopistoissa taustapisteitä voidaan antaa vaikkapa kuudesta parhaasta yo-kokeesta. Tällöin menetät taustapisteitä, jos olet suorittanut esimerkiksi 4 koetta. Yliopistojen taustapisteytykset vaihtelevat yliopistoittain ja hakukohteittain - esimerkiksi Helsingin yliopiston psykologian laitokselle hakiessa saattaa saada taustapisteitä erilaisilla perusteilla kuin samaan pääaineeseen Turun yliopistoon hakiessa. Tästä syystä on hyvä tarkistaa taustapisteet itseä kiinnostavien oppilaitosten nettisivuilta jo hyvissä ajoin. Kirjoitettavien aineiden määrää miettiessä kannattaa tosin ottaa myös huomioon oma jaksaminen ja se, että myös arvosanat vaikuttavat - tärkeämpää on keskittyä itselle sopivaan määrään kokeita, kuin hamstrata kokeita. Huomioithan, että yliopistoihin otetaan iso osa opiskelijoita myös pelkän pääsykokeen perusteella. Lisäksi omaa yo-tutkintoaan voi täydentää myöhemmin ilman aikarajaa.
Vastattu: 14. syyskuuta. 2014 ( Suvi-opo )
...