En löydä omaa alaani

453 katselukerta(a)
Hei!

Olen ihan hukassa tulevaisuuteni kanssa. Kävin lukion 4 vuodessa - sain keväällä päättötodistuksen, mutta reputin yo-kirjoitukset. Joten taskussani on ainakin tällä hetkellä vain lukion päättötodistus. Kirjoitusten uusiminen  on tosin vielä edessä tänä keväänä ennen yhteishaun alkamista. Lukiossa pidin erityisesti lukuaineista, joista minulla on myös parhaimmat arvosanat. Matemaatiset/luonnontieteelliset aineet ja kielet ovat suuret heikkoukseni.

Haaveenani olisi päästä opiskelemaan yliopistoon tai ammattikorkeeseen. Alasta ei kuitenkaan ole mitään tietoa, saati tulevasta ammatista. Hoitoala on tosin poissuljettu vaihtoehto, sen tiedän. Kielet ja matematiikka varmasti karsii myös paljon vaihtoehtoja?

Yliopiston puolelta kiinnostaisi yhteiskuntatieteelliset aineet, humanistiselta puolelta historia ja psykologia sekä hieman myös oikeustiede. Eniten arveluttaa opinnoissa menestyminen sen englanninkielisen kirjallisuuden ja pakollisten kielikurssien takia. Toiseksi on liikaa vaihtoehtoja, ettei osaa valita sitä yhtä ja vielä se, ettei ole mitään haaveammattia motivoimassa eteenpäin sen saavuttamiseksi. Ammattikorkeakoulusta en löydä itselleni edes mitään alavaihtoehtoa.

Pidän nyt välivuotta ja olen töissä. Kevään haku kuitenkin lähestyy vauhdilla ja en tiedä vielä(kään) mihin hakisin.  Olen miettinyt eri vaihtoehtoja peruskoulun yläluokista lukion läpi ihan kyllästymiseen saakka eikä mikään ala pääse ykköseksi minun listallani. En kuitenkaan haluaisi olla hanttihommissa ja ilman ammatillista koulutusta lopun ikääni.

Mitä minun pitäisi tehdä tässä tilanteessa?
Kysymys lähetetty: 6. tammikuuta. 2015 Lukiosta jatko-opintoihin ( Ikuinen opiskelija? )

Suvi vastaa:

Moi!

Kiitoksia viestistäsi! Kirjoitat, että olet erityisen kiinnostunut yliopiston tarjonnasta. Hakijoilta edellytetään  yleensä  ylioppilastodistusta, jonka mahdollisesti saatkin yo-kirjoitukset uusimalla. Vaikka yo-todistus jäisi saamatta, yliopistoon voi hakeutua myös avoimen yliopiston väylän kautta (www.avoinyliopisto.fi/TavoitteenaTutkinto). Avoimessa yliopistossa opiskelu on myös hyvä tapa testata kiinnostusta eri aineiden opiskeluun. Kursseja voi suorittaa lähiopintoina yliopistopaikkakunnilla, kansanopistoissa sekä etäopintoina. Kaikki avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot voi sisällyttää varsinaisiin yliopisto-opintoihin ja myös moniin amk-opintoihin. Kerroit, että ammattikorkeakoulu ei varsinaisesti kiinnosta, mutta mainitsen, että myös heillä on myös tarjolla avoimen ammattikorkeakoulun opintoja (https://opintopolku.fi/wp/fi/ammattikorkeakoulu/avoin-ammattikorkeakoulu/).

Kirjoitit, että kielistä ja matematiikkaan sekä luonnontieteisiin liittyvät opinnot eivät ole sinua varten. Ajattelen, että jatko-opinnoista löytyy varmasti paljon sinua mahdollisesti kiinnostavia vaihtoehtoja, joihin nämä aineet eivät liity - yliopiston puolelta nimenomaan humanistiselta, oikeustieteelliseltä, käyttäytymistieteelliseltä, teologiselta, oikeustieteelliseltä ja yhteiskuntatieteelliseltä alalta. Yliopisto-opinnoissa toki tulee vastaan englanninkielinen kurssikirjallisuus, mutta en näkisi sitä mahdottomana esteenä, jos olet itse motivoitunut. Tällaista vieraskielisen kurssikirjallisuuden opiskelua pääset testaamaan myös yllä mainituissa avoimen yliopiston opinnoissa.

Kerroit, että et ole keksinyt itsellesi mitään haaveammattia tai alaa. Yliopisto-opinnot harvoin pätevöittävätkään tiettyyn ammattiin tai tehtävään, mutta neuvoisin menemään sitä kohti, mikä sinua itseäsi kiinnostaa - sitä kautta löytyy usein kiinnostavia uravaihtoehtoja. Lisäksi yliopisto-opintoihin voit sisällyttää vaikka useampiakin sinua kiinnostavia aineita, koska tutkintoon sisältyy myös valinnaisia laajoja sivuainekokonaisuuksia.

Jos haluat vielä keskustella jonkun kanssa sinulle sopivista vaihtoehdoista, suosittelen myös ajanvaraamista oman paikkakuntasi ammatinvalintapsykologille

(www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/ammattia_koulutusta_valitsemassa/tukea_ratkaisuihin/index.html).

Onnea matkaan!

Vastattu: 7. tammikuuta. 2015 ( Suvi-opo )
...