En halua matematiikan opettajaksi, mutta pidän aineesta. Millaisia vaihtoehtoja minulla on opiskella ja löytää töitä?

212 katselukerta(a) Kysymys lähetetty: 21. maaliskuuta. 2014 Lukiosta jatko-opintoihin ( tuntematon )

Suvi vastaa:

Vahvoista matematiikan taidoista on hyötyä monelle alalle haettaessa: esimerkiksi tekniikan alan korkeakoulu- ja ammattikorkeakouluihin ja lääketieteellisiin koulutusohjelmiin haettaessa on niin taustapisteytyksessä kuin valintakokeessakin iso etu laajan matematiikan osaamisesta. Myös moniin muihin yliopistojen koulutusohjelmiin haettaessa hyvä menestys laajan matematiikan yo-kokeessa tuo rutkasti lisäpisteitä.

Jos haluat opiskella nimenomaan matematiikkaa, pelkkä laajan matematiikan hyvä yo-kirjoitusarvosana saattaa auttaa sinut sisään yliopistoon. Monien yliopistojen matematiikan koulutusohjelmaan valitaan suoraan kaikki hakijat, joilla on vähintään magna cum laude yo-kirjoituksista (joihinkin yliopistoihin myös cum laude riittää).

Mitä matematiikkaa pääaineenaan opiskellut voi sitten tehdä, jos opettajan ura ei kiinnosta? Matematiikan osaajille on työpaikkoja opiskelluista sivuaineista riippuen esimerkiksi tietotekniikka-alalla (tällöin sivuaineena kannattaa luea tietojenkäsittelytiedettä), tutkimuslaitoksissa (esimerkiksi biologiaan, yhteiskuntatieteisiin tai kauppatieteisiin liittyvä tutkimus) sekä pankeissa ja vakuutusyhtiöissä (erityisesti tilastotieteeseen suuntautuneille). Tilastotiedettä voi myös opiskella monissa yliopistoissa pääaineena ja useissa matematiikan koulutusohjelmissa myös suuntautumisvaihtoehtona. Ja jos matematiikan opettajan ura yläkoulussa tai lukiossa ei kiinnosta, kannattaa muistaa, että matematiikkaa opetetaan myös esimerkiksi ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissakin. Käsitykseni mukaan edellä mainittuja työtehtäviä on ihan mukavasti edelleen tarjolla.
Vastattu: 25. maaliskuuta. 2014 ( Suvi-opo )
...