jatko-opiskelu ja työttömyysetuudet

574 katselukerta(a)
Tervehdys Suvi, epätietoinen rehtori kysyy, jos abi on hakenut vain korkeakouluopintoihin esim. vain yhdelle alalle esim. kauppatietteet niin jos hän ei saa opiskelupaikkaa, onko hän oikeutettu työttömyysetuuksiin.
Kysymys lähetetty: 31. maaliskuuta. 2014 Lukiosta jatko-opintoihin ( Aksu-rexi )

Suvi vastaa:

Tervehdys! Koska Te-toimisto on ohjeistuksissaan tarkka, laitan vastauksen loppuun lainauksen heidän nettisivuiltaan. Ehdoissa mainitaan, että jotta on oikeutettu työttömyysturvaan, täytyy hakea vähintään kahta opiskelupaikkaa. Oma näkemykseni on, että se, että opiskelupaikat olisivat samalta alalta ei haittaa. Kauppakorkeakoulujen haussahan on mahdollisuus hakea useaan oppilaitokseen samalla valintakokeella, joten tämä vaatimus toteutuisi helposti. Käytännössä tilanne on ainakin pk-seudun te-toimistoissa se, että nuorten ei anneta jäädä "pelkästään työttömäksi", vaan heitä ohjeistetaan hakemaan esimerkiksi työmarkkinatukiharjoitteluun. Tällaiseen harjoitteluun osallistuessaan nuoret ovat oikeutettuja työmarkkinatukeen myös silloin, kun he eivät ole hakeneet riittävään määrään opiskelupaikkoja.

Työttömänä työnhakijana tehtäväsi on hakea työhön tai koulutukseen. Siksi saat työttömyysetuutta, esimerkiksi työmarkkinatukea tai työttömyyspäivärahaa.

Oletko alle 25-vuotias ilman peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, joka johtaa tutkintoon ja antaa ammatillisia valmiuksia? Jotta saat työttömyysetuutta, hae keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden edellytykset täytät.

  • Haettavan koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Se voi olla myös muuta koulutusta, joka johtaa tutkintoon ja antaa ammatillisia valmiuksia, kuten yliopisto-opintoja.
  • Voit hakea kahta lukiopaikkaa, jos olet suorittanut vain peruskoulun oppimäärän. Lukio-opintojen laajuus on oltava vähintään 75 kurssia.
  • Jos olet kevään abiturientti, sinun täytyy hakea abikeväänä koulutukseen, joka alkaa syksyllä ja antaa ammatillisia valmiuksia.

Menetät oikeuden työmarkkinatukeen syyslukukauden alusta 1.9. lukien, jos

  • jätät ilman pätevää syytä hakematta koulutukseen
  • omalla menettelylläsi aiheutat sen, ettei sinua valita koulutukseen
  • kieltäydyt koulutuksesta.

Jos keskeytät opinnot ilman pätevää syytä, menetät oikeuden työmarkkinatukeen keskeyttämisestä alkaen.

Jos olet nuori ja haet työttömyyspäivärahaa, sinulla on myös velvollisuus hakea koulutukseen, joka antaa ammatillisia valmiuksia. Aiemmin velvollisuus on ollut vain nuorilla, jotka saavat työmarkkinatukea. Nyt oikeutta työttömyyspäivärahaan ja työmarkkinatukeen määrittävät samat säännökset.

Voit saada työmarkkinatukea, jos

  • tulet ensi kertaa työmarkkinoille
  • olet saanut työttömyyspäivärahaa enimmäisajan.

Tukea voi saada vain Suomessa asuva työnhakija. Oikeus tukeen alkaa aikaisintaan päivästä, jolloin ilmoittaudut TE-toimistoon.

Vastattu: 31. maaliskuuta. 2014 ( Suvi-opo )
...