Onko mahdollisuuksia lääkikseen, vai mitä minun pitäisi tehdä?

1,664 katselukerta(a)
Hei!

Aloitan piakkoin abivuoden lukiossa ja en vieläkään ole aivan varma jatko-opinnoista.
Lääketieteellinen on alkanut kiinnostaa, mutta olen hyvin epävarma pääsymahdollisuuksistani. Biologia ja kemia ovat vahvimmat aineeni lukiossa, fysiikka ja pitkä matematiikka sujuu hyvin, mutta mielestäni en ole tarpeeksi hyvä. (molempien tämänhetkinen keskiarvo 8 )
En ole mikään himolukija ja yleensä koeviikoille lukukin venyy sitten kurssin loppupuolelle, joten kuulemani jutut 5-11h lukemisesta päivässä pelkkää pääsykoetta varten, vähän latistaa meininkiä. Tästä ongelmasta kertoo se, että otin englannin ja maantiedon kirjat kesäksi lainaan yo-kokeeseen lukua varten, mutta 13 kirjasta olen lukenut vasta 50 sivua ja koulun alku lähestyy. Biologiassa ja kemiassa tunnen asian niin helpoksi, että pelkkä tunnilla seuraaminen ja kirjan selailu kurssin aikana on riittänyt erinomaisiin tuloksiin. Olen harkinnut myös kemian alaa, mutta mikä on työllisyystilanne ja minkälaisiin töihin sitä kautta pääsee?
Haluan kuitenkin tulevaisuudessa yliopistoon, sillä kahden duunarihomma kesän jälkeen olen tajunnut että aivoni eivät saa siinä hommassa tarpeeksi tekemistä ja mielialani kärsii. Luonnontieteet ja tiede yleensäkin kiinnostavat minua ja haluaisin tulevaisuudessa jotenkin vaikuttaa sillä alueella.

Saisinko jonkun mielipiteen, mitä kannattaisi tehdä?

-op
Kysymys lähetetty: 1. elokuuta. 2014 Lukiosta jatko-opintoihin ( Op )

Suvi vastaa:

Moi! 

Toivot ilmeisesti mielipidettäni siitä, onko sinulle mahdollisuutta päästä lääkikseen, vaikka et jaksaisi opiskella 11h päivässä pääsykokeisiin. Samalla kerrot, että biologia ja kemia sujuvat niin hyvin, ettei kokeisiin juuri tarvitse lukea. Ajattelen, että ihmiset oppivat hyvin eri tavalla. Tuskin kukaan koskaan kokonaan lukematta on lääkikseen päässyt, mutta se, kuinka monta tuntia päivässä lukee, ei varmasti ratkaise asiaa - etenkään, jos ei ymmärrä lukemaansa. Yliopistoon voi hyvin päästä opiskelemaan vähemmälläkin lukemisella - ja sinua kiinnostavien luonnontieteiden osalta myös ihan ilman pääsykoettakin (ainakin matematiikan, fysiikan ja kemian opintoihin sekä tekniikan alan yliopisto-opintoihin voi päästä sisään hyvillä yo-papereilla, ma/fy/ke-akselilla riittää hyvä arvosana ko. ainereaalista). Seuraa siis sitä lankaa, mikä sinua kiinnostaa! :)

Kemian alaa voi opiskella yliopistolla monin tavoin - teknillisissä korkeakouluissa on monia tekniikkaan liittyviä pääaineita, kuten kemiantekniikka, materiaalitekniikka ja biotekniikka. Kemiaa ja biokemiaa voi opiskella pääaineena yliopiston luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Farmaseutit ja proviisorit opiskelevat lääkealan kemiaa ja Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa kemiaa voi soveltaa esimerkiksi ravitsemustieteisiin, elintarviketeollisuuteen, maaperän tutkimiseen tai mikrobiologiaan. Suosittelen tutustumaan tarkemmin näihin vaihtoehtoihin esim. yliopistojen nettisivuilla. Kemiaa opiskelleet työllistyvät erilaisiin tehtäviin erilaisiin kemianteollisuuden (esim. maalit, kosmetiikka, puhdistusaineet, lääkkeet, lannoitteet ja vedenpuhdistuskemikaalit) palvelukseen - yleensä tutkimus-/tuotekehittelyn, markkinoinnin tai hallinnon (esim. myyntilupa-asiat) pariin. Kemian alaa opiskelleita on myös esim. ympäristönsuojelun tehtävissä, opettajina ja eri alojen laboratorioissa. Kemiaa pääaineenaan opiskelleiden uratarinoita löydät Kemistiseuran kemistigalleriasta http://suomalaistenkemistienseura.fi/sivut/galleria/. Apteekkialalla töitä on ilmeisesti ollut viimeaikoinakin hyvin, kemianteollisuudessa ehkä vähemmän. Valmistuttuasi tilanne voi kuitenkin olla ihan toisenlainen :)

Vastattu: 3. elokuuta. 2014 ( Suvi-opo )
...